zupa minestrone
W mojej lodówce znaleźć można bardzo dużo warzyw. R się śmieje, że dwie komory zawsze pełne, a ja zawszę każę się przyjrzeć co tam jest :) Warzywa jakoś zajmują bardzo dużo miejsca.
Zapraszam dzisiaj na zupę zwaną minestrone. Pełne zestawienie moich ulubionych warzyw. Czegoż można chcieć więcej :)
Skąd pochodzi nazwa ? Pogłoski mówią, że prościej się nie da - od włoskiego słowa minestra co oznacza zupa ;)
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Multicookera - a już wiem, że przepisów jest wiele, więc będzie więcej przyjemności, szczególnie w lecie.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 nieduża cebula
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów - dałam swoje przetwory
- garść fasolki szparagowej - nie dałam
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki kminku - nie dałam
- 700 ml wody
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- nacisnąć MENU, program FRY, COOKING TIME 15 min - START
- do misy urządzenia wlać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek
- dodać kolejno pokrojoną paprykę, fasolkę oraz cukinię i smażyć
- pod koniec wymieszać, dodać przyprawy
- wlać 700 ml wody i zamknąć urządzenie
- nacisnąć MENU, program BOIL, COOKING TIME 20 min - START
- 5 minut przed końcem dodać pomidory
- gotową zupę przyprawić jeszcze do smaku i skropić oliwą
Smacznego !
Już dawno jej nie jadłam,a szkoda bo jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńLena to na co czekasz :) ja już niedługo zrobię sobie powtórkę z rozrywki :)
Usuń