czwartek, 2 kwietnia 2015

zupa minestrone

W mojej lodówce znaleźć można bardzo dużo warzyw. R się śmieje, że dwie komory zawsze pełne, a ja zawszę każę się przyjrzeć co tam jest :) Warzywa jakoś zajmują bardzo dużo miejsca. 
Zapraszam dzisiaj na zupę zwaną minestrone. Pełne zestawienie moich ulubionych warzyw. Czegoż można chcieć więcej :) 

Skąd pochodzi nazwa ? Pogłoski mówią, że prościej się nie da - od włoskiego słowa minestra co oznacza zupa ;) 


Przepis pochodzi z książki kucharskiej Multicookera - a już wiem, że przepisów jest wiele, więc będzie więcej przyjemności, szczególnie w lecie.

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 nieduża cebula
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 puszka pomidorów - dałam swoje przetwory
  • garść fasolki szparagowej - nie dałam 
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki kminku - nie dałam
  • 700 ml wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • nacisnąć MENU, program FRY, COOKING TIME 15 min - START
  • do misy urządzenia wlać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek
  • dodać kolejno pokrojoną paprykę, fasolkę oraz cukinię i smażyć
  • pod koniec wymieszać, dodać przyprawy
  • wlać 700 ml wody i zamknąć urządzenie
  • nacisnąć MENU, program BOIL, COOKING TIME 20 min - START
  • 5 minut przed końcem dodać pomidory
  • gotową zupę przyprawić jeszcze do smaku i skropić oliwą 



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Już dawno jej nie jadłam,a szkoda bo jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena to na co czekasz :) ja już niedługo zrobię sobie powtórkę z rozrywki :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)