wtorek, 14 kwietnia 2015

przepis z opakowania - chałka

Gdy zobaczyłam w sklepie mąkę pszenną na chałkę od razu trafiła do koszyka. Nic to, że w domu mąki po świętach ogrom - tak tak jakoś tak kupiłam dużo a wypieków nie robiłam za wiele ;) 
Jeszcze bardziej ucieszyłam się, jak zobaczyłam przepis na opakowaniu. Nadeszła pora na jego wykorzystanie :o)



Składniki:
  • 500 g mąki na chałkę
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 całe jajo
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
tradycyjnie
  • przesianą mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami (w przypadku świeżych należy rozpuścić je w mleku)
  • mleko wymieszać z jajkiem, masłem, cukrem i wlać do mąki
  • dodać sól
  • ciasto wyrabiać energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji
na Thermomix
  • wszystkie składniki zgodnie z kolejnością włożyć do naczynia miksującego 
  • czas 4 min / poz Interwał

następnie postępować tak samo 

  • odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość
  • ciasto ponownie wyrobić (ręcznie już) 
  • podzielić na 4 części
  • z każdej części uformować wałek i zwijać chałkę
  • odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 1 h (ja swoją włożyłam do keksówki)
  • przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem, aby ładnie się przyrumieniła - lub posypać makiem czy kruszonką
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 25-30 min




Smacznego !

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. My też :) ale staram się żeby nie zaczęsto gościły w naszej kuchni ;) wiadomo dlaczego hihi

      Usuń
  2. Cudownie puchata, musiała smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)