piątek, 17 kwietnia 2015

pulpety ze szpinakiem i mozzarellą

Dzień dobry - nie wiem jak u Was, ale u nas za oknem przepiękna pogoda. Jak na razie wiosna wróciła i człowiekowi od razu lżej na duszy się robi. A jak na duszy to i na talerzu, jakoś tak mam.

Dzisiejsza propozycja jest inspiracją przepisu, który zobaczyłam w czwartkowym "Pytaniu na śniadanie" gdzie gościem głównym jest od dłuższego czasu Konrad Gaca. Inspiracją ponieważ trochę zmodyfikowałam przepis i co tu ukrywać dodałam kalorii ;) 



Składniki:
na dwie porcje
  • 200 g mięsa mielonego - u mnie łopatka i szynka
  • pół opakowania świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść pokrojonej mozzarelli (kupiłam gotową w Biedronce) 
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny
  • koperek lub natka pietruszki

Przygotowania:
dla ułatwienia wszystko robię w jednym garnku 
  • szpinak myjemy, pozbywamy się łodyżek i podsmażamy z dodatkiem posiekanego czosnku --> jeśli nie lubimy miazgi polecam uważać przy mieszaniu. Ja zostawiłam sobie taki szpinak, aby było widać jeszcze listki
  • do miski wkładamy mięso mielone, szpinak oraz ser
  • wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą
  • kulamy małe pulpeciki i gotujemy w wodzie 
  • pod koniec gotowania dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego - najlepiej greckiego, i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki - tak aby już dosadnie było zielono :)

Podajemy z kaszą bądź ryżem :) 





Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)