pulpety ze szpinakiem i mozzarellą
Dzień dobry - nie wiem jak u Was, ale u nas za oknem przepiękna pogoda. Jak na razie wiosna wróciła i człowiekowi od razu lżej na duszy się robi. A jak na duszy to i na talerzu, jakoś tak mam.
Dzisiejsza propozycja jest inspiracją przepisu, który zobaczyłam w czwartkowym "Pytaniu na śniadanie" gdzie gościem głównym jest od dłuższego czasu Konrad Gaca. Inspiracją ponieważ trochę zmodyfikowałam przepis i co tu ukrywać dodałam kalorii ;)
Składniki:
na dwie porcje
- 200 g mięsa mielonego - u mnie łopatka i szynka
- pół opakowania świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- garść pokrojonej mozzarelli (kupiłam gotową w Biedronce)
- sól i pieprz
- jogurt naturalny
- koperek lub natka pietruszki
Przygotowania:
dla ułatwienia wszystko robię w jednym garnku
- szpinak myjemy, pozbywamy się łodyżek i podsmażamy z dodatkiem posiekanego czosnku --> jeśli nie lubimy miazgi polecam uważać przy mieszaniu. Ja zostawiłam sobie taki szpinak, aby było widać jeszcze listki
- do miski wkładamy mięso mielone, szpinak oraz ser
- wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą
- kulamy małe pulpeciki i gotujemy w wodzie
- pod koniec gotowania dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego - najlepiej greckiego, i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki - tak aby już dosadnie było zielono :)
Podajemy z kaszą bądź ryżem :)
Smacznego !
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) polecam spróbować :)
Usuń