przepis z opakowania - chałka
Gdy zobaczyłam w sklepie mąkę pszenną na chałkę od razu trafiła do koszyka. Nic to, że w domu mąki po świętach ogrom - tak tak jakoś tak kupiłam dużo a wypieków nie robiłam za wiele ;)
Jeszcze bardziej ucieszyłam się, jak zobaczyłam przepis na opakowaniu. Nadeszła pora na jego wykorzystanie :o)
Składniki:
- 500 g mąki na chałkę
- 250 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 całe jajo
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
tradycyjnie
- przesianą mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami (w przypadku świeżych należy rozpuścić je w mleku)
- mleko wymieszać z jajkiem, masłem, cukrem i wlać do mąki
- dodać sól
- ciasto wyrabiać energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji
na Thermomix
- wszystkie składniki zgodnie z kolejnością włożyć do naczynia miksującego
- czas 4 min / poz Interwał
następnie postępować tak samo
- odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość
- ciasto ponownie wyrobić (ręcznie już)
- podzielić na 4 części
- z każdej części uformować wałek i zwijać chałkę
- odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 1 h (ja swoją włożyłam do keksówki)
- przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem, aby ładnie się przyrumieniła - lub posypać makiem czy kruszonką
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 25-30 min
Smacznego !
Bardzo lubię chałki :)
OdpowiedzUsuńMy też :) ale staram się żeby nie zaczęsto gościły w naszej kuchni ;) wiadomo dlaczego hihi
UsuńCudownie puchata, musiała smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń