oszukane gołąbki
Spotkałam się z tym daniem przed paru laty u Cioci na imieninach :) Od razu spodobało mi się bo to dwa dania w jednym. R np nie lubi w gołąbkach kapusty (zawsze mi ją oddaje) i Jemu ten przepis spodobał się jeszcze bardziej.
Jedni mówią na to oszukane gołąbki inni, że inne mielone :)
Składniki:
- 500 g łopatka
- 100 g gulaszowe
- 100 g ryżu
- pół główki małej kapusty
- jajo
- cebula
- ulubione przyprawy
- przecier pomidorowy
- kostka rosołowa
Przygotowanie:
- mielimy mięso - możemy kupić od razu mielone
- gotujemy ryż
- kapustę szatkujemy i również podgotowujemy
- mieszamy wszystkie powyższe składniki - dodajemy jajo i przyprawy (u nas jarzynka, do mięsa mielonego, papryka słodka i ostra, chili)
- toczymy kotlety i układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli będzie warstwami to nie ma problemu)
- zalewamy rozpuszczonym rosołkiem (kostką rosołową)
- pieczemy ok 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.
- następnie wyciągamy kotlety, rosołek przelewamy do garnka i robimy sos pomidorowy
- do sosu wkładamy kotlety i pozwalamy się przegryźć :)
Smacznego !
ja robię takie ale ryż dodaję surowy.
OdpowiedzUsuń