bułeczki maślane
Stary przepis który się zapodział
Naszła mnie ochota na bułeczki maślane - przepis znalazłam na blogu Pracowni wypieków. Stronę bardzo polecam :)
Przepis podaję za stroną
Składniki:
Przygotowanie:
Naszła mnie ochota na bułeczki maślane - przepis znalazłam na blogu Pracowni wypieków. Stronę bardzo polecam :)
Przepis podaję za stroną
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) - dałam świeże
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej - nie dałam ;p
- Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
- 50 g miękkiego masła
- 50 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych - nie dałam
Przygotowanie:
- Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
- Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem.
- Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem.
- Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
- Wyrobić gładkie ciasto.
- Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
- Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy.
- Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
- Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
- Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)