poniedziałek, 3 grudnia 2012

oszukane gołąbki

Spotkałam się z tym daniem przed paru laty u Cioci na imieninach :) Od razu spodobało mi się bo to dwa dania w jednym. R np nie lubi w gołąbkach kapusty (zawsze mi ją oddaje) i Jemu ten przepis spodobał się jeszcze bardziej. 
Jedni mówią na to oszukane gołąbki inni, że inne mielone :)



Składniki:
  • 500 g łopatka
  • 100 g gulaszowe
  • 100 g ryżu
  • pół główki małej kapusty
  • jajo
  • cebula
  • ulubione przyprawy
  • przecier pomidorowy
  • kostka rosołowa 

Przygotowanie:
  • mielimy mięso - możemy kupić od razu mielone
  • gotujemy ryż
  • kapustę szatkujemy i również podgotowujemy
  • mieszamy wszystkie powyższe składniki - dodajemy jajo i przyprawy (u nas jarzynka, do mięsa mielonego, papryka słodka i ostra, chili)
  • toczymy kotlety i układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli będzie warstwami to nie ma problemu) 
  • zalewamy rozpuszczonym rosołkiem (kostką rosołową)
  • pieczemy ok 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.
  • następnie wyciągamy kotlety, rosołek przelewamy do garnka i robimy sos pomidorowy 
  • do sosu wkładamy kotlety i pozwalamy się przegryźć :)






Smacznego !

1 komentarz:

  1. ja robię takie ale ryż dodaję surowy.

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)