ciabatta
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam ciabattę. A najchętniej jednak lubię swoje wyroby (w myśl zasady wiem co jem) przy których nie trzeba się wiele narobić.
Przeglądając swoje ulubione blogi, bardzo się ucieszyłam widząc ten przepis :) Nie trzeba czekać kilku godzin, robić zakwasów i innych takich ... szast prast i mamy ciabattę :) Ja wolę bułki zamiast chleba więc powstały bułki.
Przepis pochodzi z bloga In my coffekitchen.
Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 250ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300g mąki pszennej (typ650)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cukier i 1 łyżkę mąki.Zostawić na 10 minut.
- Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać ciasto drewnianą łyżką aż zrobi się gładkie mieszałam ręką.
- Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Posypać mąką.nie posypywałam
- Włożyć z miski ciasto i uformować kształt ciabatty. jak wiecie nie zrobiłam chleba tylko 4 bułki
- Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Na spód piekarnika wstawić naczynie z kostkami lodu. pominęłam ten krok ale spryskałam bułki i papier wodą (ze spryskiwacza)
- Nagrzać piekarnika do 250 stopni i piec chlebek lub bułki około 15 minut.
Smacznego !
ale smaczna
OdpowiedzUsuńoj tak :)))
Usuń