przetwory - jabłka
Od soboty jestem praktycznie "zamknięta" w kuchni - siedzę w słoikach :) Powiem szczerze, że zabrakło mi słoików i szukam gdzie popadnie i u kogo popadnie ;p
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam jabłecznik :) Nie pozostaje mi więc nic innego jak przygotować słoiki z jabłkami, które będą się idealnie nadawały do ciast, naleśników czy jogurtu naturalnego. Lubię robić małe i duże słoiki - małe idealne na desery, duże do ciast.
Urzekło mnie zdjęcie które zrobiłam zawartości słoika - słodkie glutki ;)
Składniki:
jabłka
cukier
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kostkę i wkładamy do garnka, gdzie mamy już wodę - tak aby przykryła dno. Jabłka gotujemy na małym ogniu tak aby zmiękły - wszystko w zależności od tego jaką konsystencję chcemy mieć i lubimy :) ja lubię jak jeszcze czuję jabłka :) Jeszcze gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Pozostaje nam już tylko kiedy tylko chcemy otworzyć słoik i smakować :)
Smacznego !
Znam ten ból braku słoików. W zeszłym roku miałam tak samo dlatego przez cały rok zbierałam skrzętnie każdy słoiczek i teraz mam ich opór nawet zaczęło mi brakować miejsca na ich składowanie :) Ale przynajmniej wiem, ze w tym roku mi nie braknie. Ja teraz też zamknięta w kuchni z czerwoną porzeczką ale do takich jabłuszek też się przymierzam. Mam pytanko na jaką ilość owoców ile cukru dajesz ?
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje ja robię na oko ;) miałam kg jabłek i dałam 6 czy 7 łyżek cukru. Powiem tak wolę dać mniej cukru i potem dosłodzić już ze słoika niż przesadzić ze słodyczą ;) Nie lubię przesłodzonych owoców :) A co do przetworów to ja chcę właśnie porzeczki przyatakować :) Pozdrawiam
UsuńA pasteryzujesz je ?
OdpowiedzUsuńjuż nie :)
Usuń