czwartek, 23 sierpnia 2012

chlebek - bułeczka

Jak się można domyśleć jak chleb to znaczy przepis z mojetworyprzetwory.

Dzisiaj czas na bułeczkę - chociaż u mnie zrobiłam i jako długą bułkę i jako chlebek :)




wszystko podaję za Ewą, ponieważ robiłam krok po kroku jak kazała ;) 

Składniki:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 5 szklanek mąki pszennej 
Przygotowanie:
  • zrobić rozczyn - do dużej miski rozkruszam drożdże, posypuję 4-5 łyżkami mąki, dodaję pół szklanki letniej wody, mieszam, przykrywam, odstawiam na 15 minut
  • po tym czasie dodaję resztę wody, olej, sól, dokładnie mieszam, żeby wszystko sie połączyło a sól rozpuściła
  • dodaję mąką i wyrabiam gładkie ciasto, zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę
  • po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy wyrabiam ciasto jeszcze chwilę i dzielę na 3 części - jak trzeba to podsypuję mąką
  • każdą z części formuję w wałki długie na szerokość blachy piekarnikowej
  • układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do podrośnięcia na 40 minut
  • nacinam bagietki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 stopni na około 15-18 minut
  • aby skórka była chrupiąca, na ostatnie 3-4 minuty uchylam piekarnik




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)