Świątecznie - kiełbasa na cebulowej pierzynce
Składniki:
ponad 1kg cebuli
opakowanie kiełbasy (my mieliśmy 6 śląskich)
kostka rosołowa
jarzynka
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Oddajemy komuś do obrania i pokrojenia w piórka cebulę :) Na dno naczynia żaroodpornego układamy połowę naszej cebuli. Kładziemy na to kiełbasę i przykrywamy resztą cebuli. Polewamy wszystko odrobiną oliwy z oliwek i zalewamy kostką rosołową rozpoczuszczoną w kubku ciepłej wody.
Przykrywamy naczynie i pieczemy w nagrzanym do 220 st. piekarniku. Piekliśmy przez ok 3h
Od czasu do czasu mieszaliśmy cebulę, pod koniec pieczenia kiełbasę mieliśmy na cebuli.
Wersją świąteczną podajemy z tym co mamy na świątecznym stole :)
Wersja codzienna - podajemy z bułką, ziemniakami, warzywkami - jak kto woli. Do tego keczup czy musztarda.
Wersja męska - koniecznie piwo :)
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)