Świątecznie - kiełbasa na cebulowej pierzynce

Czas na świąteczne danie - choć robione przed świętami. Danie pracochłonne a w zasadzie czasochłonne - bo robi się samo tylko trzeba na nie poczekać :)






Składniki:
ponad 1kg cebuli
opakowanie kiełbasy (my mieliśmy 6 śląskich)
kostka rosołowa
jarzynka
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Oddajemy komuś do obrania i pokrojenia w piórka cebulę :) Na dno naczynia żaroodpornego układamy połowę naszej cebuli. Kładziemy na to kiełbasę i przykrywamy resztą cebuli. Polewamy wszystko odrobiną oliwy z oliwek i zalewamy kostką rosołową rozpoczuszczoną w kubku ciepłej wody.
Przykrywamy naczynie i pieczemy w nagrzanym do 220 st. piekarniku. Piekliśmy przez ok 3h

Od czasu do czasu mieszaliśmy cebulę, pod koniec pieczenia kiełbasę mieliśmy na cebuli.


Wersją świąteczną podajemy z tym co mamy na świątecznym stole :)


Wersja codzienna - podajemy z bułką, ziemniakami, warzywkami - jak kto woli. Do tego keczup czy musztarda.



Wersja męska - koniecznie piwo :)



Smacznego !!

Komentarze

Popularne posty