sobota, 21 kwietnia 2012

gotowanie na parze - Thermomix

Jestem szczęściarą, której udało się otrzymać w prezencie Thermomix (fakt wieki temu ale dopiero teraz o nim mowa). Uwielbiam w nim gotować, wyrabiać ciasta, robić jogurty, soki, napoje i wiele innych rzeczy (jak to Małżon mówi czemu to jeszcze nie sprząta ;p) Lubię urządzenia które mają wiele funkcji w sobie - chociaż mówi sie że jak coś jest to wszystkiego to jest do niczego  - z nim tak nie jest :)

Dlatego od czasu do czasu również pojawią się potrawy, które powstają w TM.

Dzisiejszy przepis - ryba z warzywami na parze.

Składniki:
ryba -  znaleziona w zamrażalniku flądra :)
warzywa  -  brokuły i marchew


Przygotowanie:


 Do naczynia Varoma wkładam zamrożoną rybę na poziom dolny, warzywa na górny. Do Thermomixu wlewam litr wody. Ustawiamy czas na 30 min oraz temperaturę Varoma - i danie robi się samo.

To samo uzyskamy gotując warzywa w parowarze lub w zwykłym garnku z koszyczkiem do gotowania na parze. Ale jak już mam Thermomixa to z niego korzystam.



I tak oto pyszne danie w 30 minut gotowe.

 
Warzywa nie straciły na kolorze a na smaku tym bardziej.

Samo zdrowie na talerzu :)


Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)