szakszuka z kaszą jaglaną

No i mamy znowu weekend. Co prawda powoli szykujemy się do Świąt, ale nie wiem kiedy czas znajdziemy na to wszystko. Tymczasem w związku z tym, że mogę pozwolić sobie na trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, w końcu szakszuka wylądowała na naszym stole. Co prawda porcja dla mnie, ale z miłą chęcią mogę się podzielić. 



Składniki:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • niewielka cebula
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • paprykę pokroić w paski, a cebulę i pomidora w kostkę
  • kaszę ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu
  • na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę i paprykę i smażyć ok 3-4 min
  • dodać pomidora i ciągle mieszając czekać aż odparuje sok - doprawić do smaku 
  • gdy już warzywa zgęstnieją (odparuje sok) dodać kaszę i dokładnie wymieszać
  • na warzywa z kaszą wbić jajka i pod przykryciem dusić na niewielkim ogniu aż jaja się zetną

Zajadać najlepiej prosto z patelni ;) 





Smacznego !

Komentarze

  1. Wspaniale wygląda to danie! Nigdy czegoś takiego nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich pyszności jeszcze nie próbowałam. Czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)