środa, 14 marca 2018

brownie z kaszy jaglanej

Nie byłabym sobą gdybym nie próbowała czegoś nowego. A takim czymś jest brownie z kaszy jaglanej. Nie byłabym sobą również gdybym czegoś z przepisu nie pokićkała - tym razem zapomniałam proszku do pieczenia ;-) mimo wszystko ciasto wyszło :) z czego jestem bardzo zadowolona. Wersja dla tych co to mają ochotę na coś słodkiego, a jednak liczą się z ilością kalorii (cukier można zamienić na coś jeszcze zdrowszego). No i moje je właściwie bezglutenowe (bo gdyby użyć proszku do pieczenia to trzeba zwrócić uwagę żeby był bezglutenowy).

przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki



Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki kakao

Przygotowanie:
  • kaszę ugotuj w szklance wody - do miękkości lub do momentu kiedy woda zostanie wchłonięta
  • ostudzoną kaszę zblenduj w mikserze (TM czas 45 s/ obr 4-5 trzeba zbierać ze ścianek naczynia miksującego)
  • dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (TM czas 50 s/obr 4-5)
  • ciasto wylej na formę (u mnie kwadratowa 23x23) 
  • piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 50 min - do suchego patyczka





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)