brownie z kaszy jaglanej
Nie byłabym sobą gdybym nie próbowała czegoś nowego. A takim czymś jest brownie z kaszy jaglanej. Nie byłabym sobą również gdybym czegoś z przepisu nie pokićkała - tym razem zapomniałam proszku do pieczenia ;-) mimo wszystko ciasto wyszło :) z czego jestem bardzo zadowolona. Wersja dla tych co to mają ochotę na coś słodkiego, a jednak liczą się z ilością kalorii (cukier można zamienić na coś jeszcze zdrowszego). No i moje je właściwie bezglutenowe (bo gdyby użyć proszku do pieczenia to trzeba zwrócić uwagę żeby był bezglutenowy).
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
 - 1 szklanka wody
 - szczypta soli
 - 3 jaja
 - 50 ml oleju
 - 1/2 szklanki śmietany kremówki
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1/2 szklanki kakao
 
Przygotowanie:
- kaszę ugotuj w szklance wody - do miękkości lub do momentu kiedy woda zostanie wchłonięta
 - ostudzoną kaszę zblenduj w mikserze (TM czas 45 s/ obr 4-5 trzeba zbierać ze ścianek naczynia miksującego)
 - dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (TM czas 50 s/obr 4-5)
 - ciasto wylej na formę (u mnie kwadratowa 23x23)
 - piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 50 min - do suchego patyczka
 
Smacznego !

Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)