torcik malinowy

U nas ostatnio było bardzo świątecznie - w sensie wiele urodzinowych imprez na raz. I tylko na jednej udało mi się zrobić zdjęcie, zanim tort został pożarty ;) 

Przepis na biszkopt pochodzi z kalendarza Thermomix i z pomocą Thermomixa- udaje się zawsze, a co najważniejsze jest mega puszysty. Reszta to nasza fantazja a moja posłała mnie na różowo-malinowo.

Ja swój mini torcik robiłam z połowy porcji na biszkopt - reszta już normalnie.


Składniki:
biszkopt
  • 6 jaj w temp pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej przesianej przez sito

  • 70 g likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu - może być np woda z cukrem tylko ;) lub z innymi likierami 
  • 130 g wody
krem
  • śmietanka 36 % - u nas pojemniczek miał prawie 400 g
  • można dodać śmietanfix żeby była bardziej zbita :) 
  • mrożone maliny  - u nas wyszedł bardziej resztki z soku ;) 
dodatkowo barwnik spożywczy czerwony 


Przygotowanie:
  • rozgrzać piekarnik do 180 st 
  • założyć motylek - do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier - ubijać 5 min /37 st/obr 4
  • następnie ubijać ponownie 3 min/obr 4
  • dodać mąkę i mieszać 20s/obr 3
  • zdjąć motylek 
  • ciasto przelać do tortownicy delikatnie uderzyć o blat, aby masa ułożyła się równomiernie w formie 
    • jeśli chcemy mieć kolorowy biszkopt, ale w esy floresy a nie cały w kolorze - dodać kilka sporych kropel barwnika spożywczego na środek tortownicy i patyczkiem wymieszać :) 
    • jeśli chcemy mieć cały biszkopt w kolorze - dodać podczas ostatniego etapu mieszania barwnik spożywczy
  • piec 35-40 min  - po tym czasie sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy - jeśli nie należy jeszcze trochę podpiec (oczywiście do suchego patyczka)
  • gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić tortownicę na podłogę lub energicznie uderzyć nią o blat - dzięki temu ciasto nie opadnie ;) 
  • ciasto odstawić do ostygnięcia

  • ubijamy mocno schłodzoną śmietankę - pod koniec ubijania dodajemy śmietanfix 
  • gdy już mamy ubitą śmietanę dodajemy naszą kolorową malinę i delikatnie mieszamy

  • ostudzony biszkopt dzielimy na trzy - oczywiście możemy na dwa 
  • każdą warstwę dokładnie nasączamy 
  • pierwszą warstwę smarujemy kremem, przykrywamy drugą warstwą biszkoptu - ponownie smarujemy kremem i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu -> całość pokrywamy masą śmietanową 
  • można udekorować dodatkowo różyczkami z masy :) 
  • odstawiamy do lodówki na kilka godzin 



Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)