chałka po raz trzeci - Thermomix
W swoim życiu piekłam już chałki z dwóch przepisów - od Ewci przepis tutaj oraz z książki Dobre gotowanie Thermomix - przepis tutaj
Tym razem robię ją z przepisu z książki "Tak lubię gotować" również Thermomix. Z małą zmianą - teraz powstały bułeczki :-)
Składniki:
Przygotowanie:
Tym razem robię ją z przepisu z książki "Tak lubię gotować" również Thermomix. Z małą zmianą - teraz powstały bułeczki :-)
Składniki:
- 300 g mleka
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajo roztrzepane w miseczce
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier - podgrzać 3 min/ 37st./ obr 2
- dodać mąkę i sól - wyrobić 3 min/ poz Interwał
- włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (ok 1 h) - ja zostawiłam w naczyniu miksującym
na chałkę
- ciasto podzielić na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z nich na wałki
- pozostawić ponownie na 5 min
- połączyć końcówki wałków, spleść ze sobą w warkocz i połączyć końcami
- splecione ciasto umieścić na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić ponownie do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość - ok 30 min)
na bułeczki
- ciasto podzielić na części wielkością odpowiadającą nam samym - w zależności od tego jakie duże chcemy bułeczki
- ciasto umieścić na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić ponownie do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość - ok 30 min)
dalej postępujemy tak samo
- nagrzać piekarnik do 180 st
- ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem
- piec ok 25 - 30 min
- pozostawić do wystygnięcia
z przepisu wyszło 9 średnich bułek plus dodatkowo jedna wielka w małym naczyniu żaroodpornym (ta ze zdjęcia)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)