chałka po raz trzeci - Thermomix

W swoim życiu piekłam już chałki z dwóch przepisów - od Ewci przepis tutaj oraz z książki Dobre gotowanie Thermomix - przepis tutaj

Tym razem robię ją z przepisu z książki "Tak lubię gotować" również Thermomix. Z małą zmianą - teraz powstały bułeczki :-)



Składniki:

  • 300 g mleka
  • 50 g masła
  • 20 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajo roztrzepane w miseczce


Przygotowanie:
  • do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier - podgrzać 3 min/ 37st./ obr 2
  • dodać mąkę i sól - wyrobić 3 min/ poz Interwał 
  • włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (ok 1 h) -  ja zostawiłam w naczyniu miksującym
na chałkę
  • ciasto podzielić na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z nich na wałki
  • pozostawić ponownie na 5 min
  • połączyć końcówki wałków, spleść ze sobą w warkocz i połączyć końcami
  • splecione ciasto umieścić na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić ponownie do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość - ok 30 min)
na bułeczki
  • ciasto podzielić na części wielkością odpowiadającą nam samym - w zależności od tego jakie duże chcemy bułeczki
  • ciasto umieścić na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić ponownie do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość - ok 30 min)
dalej postępujemy tak samo 
  • nagrzać piekarnik do 180 st
  • ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem 
  • piec ok 25 - 30 min 
  • pozostawić do wystygnięcia 
z przepisu wyszło 9 średnich bułek plus dodatkowo jedna wielka w małym naczyniu żaroodpornym (ta ze zdjęcia) 



Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)