chałka wg Ewci

co to dużo mówić - takiego smaka mi Ewcia narobiła pokazując znowu swoją chałkę na FB że nie mogłam się powstrzymać.


oczywiście link do Ewci chałki


ps. chałka nie wyrosła mi na stolnicy, ani w foremce - dała czasu w piekarniku :lol:

Przepis za Ewcią

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej - użyłam tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
Kruszonka
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mąki


Przygotowanie:

  • mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki 
  • rozkruszyć do środka drożdże, wlać mleko, i zamieszać z niewielką ilością mąki, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
  • jaja, miękkie masło, cukier i sól dokładnie ze sobą wymieszać, dodać do zaczynu i wymieszać - energicznie wyrobić ciasto, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły
  • oprószyć 1 łyżką mąki, przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • na posypanej resztą odłożonej mąki stolnicy jeszcze chwilkę wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i złożyć - zapleść chałkę, jak warkocz -
  • ułożyć go na blasze z papierem do pieczenia, albo na natłuszczonej blasze (ponieważ nie wyrosło mi za bardzo dałam do foremki)
  • przygotować kruszonkę: miękkie masło, cukier, mąkę zagnieść i rozetrzeć, tworząc zacierki - okruszki, mniejsze i większe, posypać kruszonką chałkę, delikatnie dociskając 
  • chałkę zostawić jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni
  • piec około 35 minut, po upieczeniu ostudzić na kratce






Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)