chałka wg Ewci
co to dużo mówić - takiego smaka mi Ewcia narobiła pokazując znowu swoją chałkę na FB że nie mogłam się powstrzymać.
oczywiście link do Ewci chałki
ps. chałka nie wyrosła mi na stolnicy, ani w foremce - dała czasu w piekarniku :lol:
Przepis za Ewcią
Składniki:
- 500 g mąki pszennej - użyłam tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka
- 50 g miękkiego masła
- 4 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
- mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki
- rozkruszyć do środka drożdże, wlać mleko, i zamieszać z niewielką ilością mąki, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
- jaja, miękkie masło, cukier i sól dokładnie ze sobą wymieszać, dodać do zaczynu i wymieszać - energicznie wyrobić ciasto, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły
- oprószyć 1 łyżką mąki, przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- na posypanej resztą odłożonej mąki stolnicy jeszcze chwilkę wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i złożyć - zapleść chałkę, jak warkocz -
- ułożyć go na blasze z papierem do pieczenia, albo na natłuszczonej blasze (ponieważ nie wyrosło mi za bardzo dałam do foremki)
- przygotować kruszonkę: miękkie masło, cukier, mąkę zagnieść i rozetrzeć, tworząc zacierki - okruszki, mniejsze i większe, posypać kruszonką chałkę, delikatnie dociskając
- chałkę zostawić jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni
- piec około 35 minut, po upieczeniu ostudzić na kratce
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)