sos słodko kwaśny
Odkąd zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wykorzystać.
Oryginał znajdziecie u Smaki i smaki
Uwielbiamy z R takie klimaty, więc spróbować musiałam.
Zakupiłam kukurydzę i ananasa, reszta produktów już gościła w mojej kuchni i zaczęłam działać.
Zapach rewelacyjny, w smaku to samo !
Składniki:
Przygotowanie:
Z przepisu wyszło mi 6 sporych słoików - jeden będzie nadawał się na jeden obiad - tak więc kilka obiadów na zimę gotowych :)
Smacznego !
Oryginał znajdziecie u Smaki i smaki
Uwielbiamy z R takie klimaty, więc spróbować musiałam.
Zakupiłam kukurydzę i ananasa, reszta produktów już gościła w mojej kuchni i zaczęłam działać.
Zapach rewelacyjny, w smaku to samo !
Składniki:
- 3 kg pomidorów - ja użyłam puszki pomidorów, mały koncentrat plus słoik własnego przecieru
- 1 kg cebuli - dałam 0,5 kg
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte - dałam jeszcze zieloną
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 10 ząbków czosnku - dałam 1 dużą główkę
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki soli
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki chili (lub wedle uznania)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
- pomidory sparzyć i obrać ze skórki - wg mojej zmiany wrzucić do garnka przecier, pomidory z puszki i koncentrat
- cebulę pokroić w kostkę - dodać do pomidorów
- gotować wszystko na małym ogniu ok 1 h - gotowałam ok 45 min
- pokroić w kostkę ananasa, paprykę - dodać do pomidorów z kukurydzą i gotować jeszcze ok 30 min
- dodać przyprawy, ocet, cukier, czosnek i zagotować
- dodać mąkę ziemniaczaną - rozrobiłam lekko z wodą
- zagotować raz jeszcze i gorące przekładać do słoików
- odstawić odwrócone do wystygnięcia
Z przepisu wyszło mi 6 sporych słoików - jeden będzie nadawał się na jeden obiad - tak więc kilka obiadów na zimę gotowych :)
Smacznego !
No ładnie, ale po co curry, pieprz i musztarda?
OdpowiedzUsuńkorzystałam ze sprawdzonego przez kogoś przepisu - w smaku sos był rewelacyjny :) jak dla mnie dla podbicia smaku
Usuń