bułeczki z makiem
Kolejna porcja pachnących bułek wylądowała na naszym stole
Kolejna porcja inspiracji ze strony moich wypieków
Kolejna udana próba - z Thermomixem :)
Składniki:
Przygotowanie:
tradycyjne (za stroną moich wypieków)
Kolejna porcja inspiracji ze strony moich wypieków
Kolejna udana próba - z Thermomixem :)
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 40 g maku
- 12 g świeżych drożdży
- 4 łyżki miodu
- 275 ml wody
Przygotowanie:
tradycyjne (za stroną moich wypieków)
- do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić aż całość będzie przypominała kruszonkę
- dodać sól, mak i drożdże
- wlać mód i wodę - wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 5 minut
- wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego - wyrobić czas 2 min / obr. Interwał
- ciasto umieścić we szklanym naczyniu wysmarowanym oliwą i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h
- po tym czasie z ciasta formować kulki (ja zrobiłam duże bułki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut
- przed upieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną jajka
- piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 12 - 15 minut
Smacznego !
oj są :) i powiem szczerze na drugi dzień są tak samo pyszne !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)