poniedziałek, 2 września 2013

bułeczki z makiem

Kolejna porcja pachnących bułek wylądowała na naszym stole
Kolejna porcja inspiracji ze strony moich wypieków
Kolejna udana próba - z Thermomixem :)


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g maku
  • 12 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki miodu
  • 275 ml wody

Przygotowanie:

tradycyjne (za stroną moich wypieków)
  • do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić aż całość będzie przypominała kruszonkę
  • dodać sól, mak i drożdże
  • wlać mód i wodę - wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 5 minut
na Thermomix
  • wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego - wyrobić czas 2 min / obr. Interwał
następnie  
  • ciasto umieścić we szklanym naczyniu wysmarowanym oliwą i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h
  •  po tym czasie z ciasta formować kulki (ja zrobiłam duże bułki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  - pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut
  • przed upieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną jajka
  • piec  w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 12 - 15  minut 



Smacznego !


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. oj są :) i powiem szczerze na drugi dzień są tak samo pyszne !
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)