poniedziałek, 1 kwietnia 2013

wielkanocny żur

Dzisiaj przepis na wielkanocny żur - ale czy tylko wielkanocny ? Mój Tato twierdzi że na kaca najlepszy jest również żur - więc zamówienie na kolejny zakwas już jest ;)




Składniki:
  • 0,5 l zakwasu na żur (przepis znajdziecie tutaj)
  • 0,5 l (lub więcej) wody (dolewać należy w zależności od gęstości jaką chcecie uzyskać)
  • tymianek i majeranek
  • przyprawa jarzynka lub nasza własna przyprawa
  • dodatkowo biała kiełbasa i jajko,


Przygotowanie:
  • zakwas wlać do garnka z wodą i gotować na wolnym ogniu - należy na początku często mieszać i uważać żeby nam się żur nie przypalił ;) 
  • na tym etapie można żur przetrzeć przez sitko (ja tak zrobiłam)
  • po pewnym czasie dodać przyprawy (my lubimy dużo majeranku i tymianku) i pozostawić, żeby żur przesiąkł zapachem
  • podawać gorący z kiełbasą i jajem



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)