niedziela, 14 kwietnia 2013

ślimaczki a'la palmiery

Ponieważ dzisiaj niedziela czas na coś słodkiego.
Coś słodkiego i bardzo prostego i szybkiego w wykonaniu.
Powstała część palmierów i część ślimaczków - i powiem że ślimaczki wyglądają uroczo :)





Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier brązowy
  • cynamon


Przygotowanie:
  • ja wolałam podzielić ciasto francuskie na połowę ale można zrobić z całości (miałam mniejsze części)
  • na połowę ciasta wysypujemy cukier i cynamon 
    • na palmiery - ciasto z dwóch stron zwijamy na pół - podsypujemy cukrem i cynamonem i zwijamy ponownie - na koniec podsypujemy cynamonem
    • na ślimaczki - zwijamy ciasto w rulon co jakiś czas podsypując cynamonem
  • kroimy na ok 0,5 cm ciasteczka
  • pieczemy przez ok 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.





Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)