sobota, 6 kwietnia 2013

ciasto czekoladowo bananowe

Nadszedł weekend więc czas na coś słodkiego- odrobina rozpusty nie zaszkodzi.
W weekend mam więcej czasu wolnego, więc też więcej czasu na pichcenie. Nie wiem dlaczego, ale weekend, a szczególnie niedziela kojarzy mi się z domowym ciastem :) Niedziela co prawda jutro - na ciasto zapraszam już dziś.

Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto bananowe.Ponieważ uwielbiam wszystko co bananowe a do tego z czekoladą - no czego chcieć więcej. Przepis, który postanowiłam wykorzystać znalazłam na stronie Magdy  - a padło na ten przepis ponieważ ciasto wyglądało kusząco :) 




Składniki:
(podaję za Magdą)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150g masła, miękkiego
  • 175g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 175g mąki 
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25g kakao
  • 2 duże banany, obrane ze skórki i rozgniecione

Przygotowanie:
  • Czekoladę rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i wystudzić.
  • Utrzeć do białości masło z cukrem, po czym stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas dobrze ucierając. 
  • Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać. 
  • Następnie dodać przesiane mąkę, proszek do pieczenia i kakao, ponownie wymieszać. 
  • Dodać rozgniecione banany i znów dobrze wymieszać.
  • Ciasto równomiernie wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekę w silikonowej więc nie używam papieru)
  • Piec około 45 minut w temp. 180 °C (do suchego patyczka). 
  • Wystudzić na kratce, przechowywać zawinięte w folię. (nie wiem czy będzie co przechować) 




Smacznego !

2 komentarze:

  1. przepyszne ciasto! upiekłam je dzisiaj, narzeczonemu, jak i współlokatorom ogromnie smakowało! na pewno jeszcze go kiedyś upiekę ! ;))

    pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia cieszę się bardzo :) Przez żołądek do serca ;)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)