kiełbasa ze słoika - drobiowa
Lubię wszelkie nowinki kulinarne - o kiełbasie ze słoika nie słyszałam. Więc jak zobaczyłam na blogu Amku Amku przepis na zrobienie takiej kiełbasy, nie zawahałam się go użyć :)
Przepis podaję za Amku Amku
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego !
Przepis podaję za Amku Amku
Składniki:
- 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej (miałam pierś z kurczaka)
- 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżka majeranku lub tymianku
- łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego, zmielić w moździerzu tuż przed dodaniem do mięsa
- sól
Przygotowanie:
- Mięso dobrze wyrobić wraz ze wszystkimi przyprawami, osolić i przełożyć do słoiczków.
- Słoiczki umieścić w dużym garnku, zalać wodą do ok. 3/4 wysokości słoiczka i gotować przez godzinę.
- Po tym czasie ostudzić i włożyć do lodówki.
- Następnego dnia powtarzamy punkt 2, czyli jeszcze raz gotujemy słoiki przez godzinę.
- Przygotowaną w ten sposób kiełbasę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy, a po otwarciu do 3 dni.
Smacznego !
W moim domu robi się identyczną. Ale preferujemy wieprzową z dużą ilością majeranku :)
OdpowiedzUsuńMania na wieprzową też przyjdzie czas :)
Usuńcieszę się, że Ci przypadł do gustu ten przepis:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń