kiełbasa ze słoika - drobiowa

Lubię wszelkie nowinki kulinarne - o kiełbasie ze słoika nie słyszałam. Więc jak zobaczyłam na blogu Amku Amku przepis na zrobienie takiej kiełbasy, nie zawahałam się go użyć :)


Przepis podaję za Amku Amku

Składniki:
  • 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej (miałam pierś z kurczaka)
  • 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżka majeranku lub tymianku
  • łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego, zmielić w moździerzu tuż przed dodaniem do mięsa
  • sól

Przygotowanie:
  • Mięso dobrze wyrobić wraz ze wszystkimi przyprawami, osolić i przełożyć do słoiczków.
  • Słoiczki umieścić w dużym garnku, zalać wodą do ok. 3/4 wysokości słoiczka i gotować przez godzinę.
  • Po tym czasie ostudzić i włożyć do lodówki.
  • Następnego dnia powtarzamy punkt 2, czyli jeszcze raz gotujemy słoiki przez godzinę.
  • Przygotowaną w ten sposób kiełbasę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy, a po otwarciu do 3 dni.



Smacznego !

Komentarze

  1. W moim domu robi się identyczną. Ale preferujemy wieprzową z dużą ilością majeranku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że Ci przypadł do gustu ten przepis:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)