zapiekane jajko w awokado

Ten tydzień był trudnym tygodniem. W zasadzie czas się na chwilę zatrzymał chyba dla każdego z nas. Całym sercem byłam z Gdańskiem i naprawdę nic więcej człowiekowi się nie chciało. Żadnych zdjęć, żadnych specjalnych okazji. Dlatego nawet sił zabrakło do tego, żeby być na blogu. Chwilę relaksu dla siebie miałam i odczułam, że bardzo tego potrzebowałam.

Tymczasem wracam z przepysznym śniadaniem. Awokado i jajko każdy lubi - no może prawie każdy. Ja do tych osób należę. I od dawna chodził za mną przepis na jajko zapiekane w awokado. I wreszcie nadszedł ten moment. Mogę przyznać, że po doprawieniu i odrobinie chleba wyszło pysznie :) Całe awokado to porcja dla dwóch osób, można więc ze spokojem podzielić je na pół. A że nie chciało odpalać mi się całego piekarnika, odpaliłam Multicoocera :) i udało się.



Składniki:
  • 1/2 awokado 
  • 1 jajo
  • sól i pieprz 


Przygotowanie:
  • awokado dzielę na pół 
  • z części gdzie nie utrzymała się pestka wydrążam głębiej dołek dla jajka
  • awokado umieszczam w naczyniu żaroodpornym, wbijam do środka jajo i doprawiam solą i pieprzem do smaku (gdy pieczecie w piekarniku możecie również ominąć ten krok) 
  • wkładam do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min w temp 180 st.

Smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno :) 






Smacznego ! 

Komentarze

Popularne posty