ciecierzyca w pomidorach
Po świętach czas na coś lżejszego i najlepiej bezmięsnego. A że ciecierzyca jest jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o dania sycąca na bardzo długo, to jest to co polecam zawsze. Może i ona sama smakuje nijako, ale już we współpracy z innymi warzywami smakuje obłędnie. Tym razem coś bardzo prostego i bardzo szybkiego. W zasadzie szykuję ją się tak długo jak długo gotuje się ryż czy kasza. i to jest to co tygryski lubią najbardziej :) 
Składniki:
- 1/2 puszki ciecierzycy
 - 1 puszka pomidorów - ja mam swojskie i dałam słoik - z niewielką ilością zalewy
 - nieduża cebula
 - jogurt naturalny lub śmietana
 - kurkuma lub curry do przyprawienia
 
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy
 - dodajemy przyprawę i dalej delikatnie podsmażamy
 - dodajemy ciecierzycę i pomidory i delikatnie gotujemy
 - dodajemy jogurt lub śmietanę i pozwalamy się podgrzać
 
Można zajadać się bez żadnych dodatków, ale ja wciągnęłam z ryżem :) pychotka 
Smacznego !

Ciekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń