śledzik w śmietanie

Śledzik w śmietanie jest chyba tradycyjnym podaniem śledzika. Nie mogę ukryć tego, że ja robiłam go pierwszy raz. Pierwszy i jak mi powiedziano oby nie ostatni. Był w wersji tradycyjnej znanej każdemu, ja jednak postawiłam również na drugą wersję z musztardą francuską. Idealne połączenie  ziarenek gorczycy ze słodką śmietaną i słonym śledzikiem. 



Składniki:
  • śledzik (matiasy)
  • cebula
  • śmietana
  • musztarda francuska

Przygotowanie:
  • śledzika jeśli jest za słony należy wymoczyć w wodzie 
  • kroimy go w plastry w sam raz na raz
  • cebulę kroimy w pół plasterki 
  • dodajemy śmietanę i łyżkę musztardy i dokładnie mieszamy 
  • chowamy do lodówki najlepiej na całą noc - min na 2 h 



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty