Przetwory - czekośliwka

Śliwa w tym roku nam zwariowała :) już nie wiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki.  Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜



Składniki:
  • 2 kg śliwek
  • 400 g cukru
  • 1 mleczna czekolada
  • 5 łyżek kakao

Przygotowanie:
  • śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
  • wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h  od czasu do czasu mieszając
  • po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h
  • po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy
  • układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty