drożdżówka ze śliwkami

Śliwa nam w tym roku oszalała, może tak jak grusza usłyszała, że chyba pora się rozstać i nam to wynagrodziła. Nie wiemy, ale nie sposób tego przerobić. A że to śliwa z tych mega słodkich co to same się w ustach rozpływają to sami możecie sobie wyobrazić, że aż żal nie przerabiać na cokolwiek. A jak przerabiać to prócz przetworów, które właśnie pyrkają na kuchni, najbardziej oczekiwane jest ciasto drożdżowe. Tymczasem zamiast ciasta są drożdżówki. Przez większość uwielbiane, przez Miśkę hmmm no bez śliwek zje 😅 A że w Thermomixie wyrabianie ciasta drożdżowego to chwila, to co weekend ciasta drożdżowe królują u nas.



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 300 g mleka
  • 2 jaja
  • 15 g suchych drożdży
  • 80 g cukru
  • kilka śliwek pokrojonych na kawałki
kruszonka
  • 50 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
  • do naczynia miksującego włożyć mleko i drożdże - podgrzewać czas 1,5 min / obr 2/ temp. 30 st
  • następnie włożyć pozostałe składniki prócz jajek i wyrobić - czas 3 min /Interwał
  • dodać jaja i ponownie wyrobić - czas 2 min /Interwał
  • przełożyć do dużej miski i odłożyć aby ciasto wyrosło - wyniosłam na taras w słoneczku pięknie urosło :) 
  • kruszonka - masło, mąkę i cukier łączymy tak aby powstała kruszonka
  • piekarnik rozgrzewamy do 180 st
  • na blaszce wyłożyć papier do pieczenia 
  • z ciasta formować bułeczki - takie jakie nam pasują 
  • na ciasto układamy śliwki i kruszonkę 
  • wkładamy do rozgrzanego piekarnika - pieczemy ok 25 min 
Najlepiej smakują prawie na ciepło ;) 







Smacznego !

Komentarze

Popularne posty