sobota, 17 lutego 2018

tosty z warzywami

Sobotni poranek bez dziecka jest jakiś inny :) Nie ma pośpiechu we wstawaniu, można trochę dłużej poleżeć. I jakoś tak inaczej bez placuszków. Tym razem śniadanie było typowo dla mnie. Tosty z warzywami i mozzarellą. Pyszne, chrupiące i bardzo sycące. 



Składniki:
  • mała cukinia
  • 1/2 niewielkiego bakłażana 
  • niewielka cebula
  • 2 łyżki pomidorów z puszki
  • chleb żytni
  • kilka plasterków mozzarelli 
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:
  • bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na ok 10-15 min
  • cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni
  • dodać pokrojoną cukinię i bakłażana - dusić aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min)
  • na koniec przyprawić solą i pieprzem i dodać pomidory - poddusić jeszcze przez chwilę
  • na czystej patelni położyć chleb , na chlebie ułożyć warzywa i przykryć plastrami mozzarelli 
  • podsmażać przez kilka minut, do momentu aż ser delikatnie się rozpuści - można zapiekać w piekarniku







Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)