piątek, 19 maja 2017

oszukane mielone /gołąbki

Jak się nie  ma czasu na tradycyjne gołąbki, a jednak ma  się ochotę na nie - polecam serdecznie oszukane gołąbki. A do tego jak się doda kapustę pekińską praca sama się zrobi. Są rewelacyjne w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. można podawać tradycyjnie z sosem pomidorowym. jednak jeśli ktoś chce inaczej to teraz koperkowy przychodzi mi na myśl . 
Polecam serdecznie szczególnie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu, a chcą zjeść coś sycącego.



Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego wołowego 
  • 700 g mięsa mielonego z szynki /łopatki 
  • 1 cebulka 
  • 1 nieduża kapusta pekińska 
  • 1 ugotowany woreczek ryżu 
  • przyprawy  do smaku: sól,  pieprz , papryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy

Przygotowanie:
  • Mięso mielone łączymy dokładnie w misce
  • Dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę 
  • Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy 
  • Kapustę pekińską siekamy drobno i dodajemy do mięsa
  • Całość doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;)
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni
  • Przekładamy do garnka z grubym dnem, polewamy wodą tak żeby przykryła kotlety 
  • Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20 min

  • Z wywaru, w którym gotowane były kotlety można przygotować przepyszny sos (jak pomidorowy dodać należy dodać pomidory z puszki i zredukować)





Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)