ćwikła
Co prawda już po świętach, ale u nas ćwikła często gości. Po prostu ją uwielbiam. Jak jeszcze żył Dziadek to zawsze robił tak ostrą, że łzy same nadchodziły do oczu, a nos się przeczyszczał :) A teraz robimy taki akuratny. I co najgorsze ciężko jest nawet podać dokładny skład - ponieważ wszystko zależy od tego jaki będziemy mieli chrzan, tzn, z jakiej firmy. Nie mówiąc już o tym czy będziemy mieli świeży - bo to to już jest inna bajka.
Składniki:
- 1 kg buraków
- chrzan tatry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- buraki gotujemy w łupinach do miękkości
- po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o malutkich oczkach lub do cebuli
- dodajemy po kilka łyżeczek chrzanu plus sól i pierz do smaku i mieszamy
- smakujemy - jeśli czegoś nam brakuje trzeba dodać chrzanu :) i tak póki to będzie to
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)