piątek, 28 kwietnia 2017

ćwikła

Co prawda już po świętach, ale u nas ćwikła często gości. Po prostu ją uwielbiam. Jak jeszcze żył Dziadek to zawsze robił tak ostrą, że łzy same nadchodziły do oczu, a nos się przeczyszczał :) A teraz robimy taki akuratny. I co najgorsze ciężko jest nawet podać dokładny skład - ponieważ wszystko zależy od tego jaki będziemy mieli chrzan, tzn, z jakiej firmy. Nie mówiąc już o tym czy będziemy mieli świeży - bo to to już jest inna bajka.




Składniki:
  • 1 kg buraków 
  • chrzan tatry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • buraki gotujemy w łupinach do miękkości
  • po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o malutkich oczkach lub do cebuli 
  • dodajemy po kilka łyżeczek chrzanu plus sól i pierz do smaku i mieszamy 
  • smakujemy - jeśli czegoś nam brakuje trzeba dodać chrzanu :)  i tak póki to będzie to 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)