ciasto z truskawkami
Sezon truskawkowy może jeszcze przed nami, ale te wielkie truskawki powoli zaczynają pachnieć i smakować jak truskawki. W związku z tym, że zjeść je można, ale jeszcze nie można chyba za bardzo delektować się ich smakiem, trochę truskawek mi zostało. Nie wiedziałam co z nimi zrobić, więc powstał pomysł na pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Moje wyszło zbite, ale w smaku wyśmienite.
Przepis zaczerpnęłam z aplikacji Moich Wypieków
Składniki:
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajo
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- truskawki (ile mamy :) w przepisie jest 1/2 kg ja miałam mniej)
Przygotowanie:
- mąkę, proszek i budyń przesiać do miski
- masło utrzeć z cukrem na lekką puszystą masę
- dodać jajo dalej ucierając
- dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować
- do utartej masy dodawać na przemian suche składniki i śmietanę - w trzech turach - mieszając szpatułką tylko do połączenia składników
- formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy włożyć dość gęste ciasto
- na górę ciasta poukładać truskawki
- piec w temp 180 st przez ok 45-55 min - do suchego patyczka
Idealne ciasto do niedzielnej kawki :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)