niedziela, 28 sierpnia 2016

nadziewana cukinia

Mięso mielone to moja ulubiona postać mięsa, jeśli w ogóle można tak napisać. Jest to tak wdzięczna propozycja w kuchni, że można z nim wyprawiać cuda. Pod każdą postacią będzie łatwe do przygotowania. Jeśli do tego jeszcze dodamy warzywa kompozycja wyjdzie idealna.
Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia i bardzo mnie cieszy, że można ją teraz spotkać przez cały okrągły rok. I już nie trzeba czekać na lato :) Chociaż wiadomo, że taka z działki jest najlepsza.
Dzisiejsza propozycja obiadowa jest połączeniem cukinii i mięsa mielonego. Proste danie, które jak można się spodziewać robi się bardzo szybko.


Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2-3  pieczarki
  • 2 pomidory świeże lub z puszki
  • ser żółty lub mozzarella
  • przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, ząbek czosnku
Przygotowanie:
  • cukinie myjemy, dzielimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek
  • miąższ siekamy drobno - odkładamy na bok
  • cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
  • do cebuli dodajemy posiekany czosnek z oregano i przez chwilę podsmażamy
  • dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż mięso będzie gotowe
  • dodajemy pokrojone pieczarki, miąższ z cukinii i posiekane pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy przez ok 10-15 min+
  • cukinię układamy na blasze do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym
  • każdą cukinię napełniamy farszem i posypujemy serem
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 30 min




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)