czwartek, 28 lipca 2016

czekoladowe ciasto z cukinią

Oj cukinia obrodziła nam w tym roku. Leczo co prawda nie może się znudzić, ale ile można :) Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na moich wypiekach wiedziałam, że musi być dobre. Potwierdziło się - znikało bardzo szybko, gdziekolwiek się pojawiło. A robi się bardzo szybko więc polecam tym bardziej.



Składniki:
  • 115 g masła
  • 250 g cukru - w oryginale jest drobny, ja dałam zwykły
  • 125 ml oleju 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany bądź jogurtu naturalnego - w moim przypadku śmietana
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - wychodzi mniej więcej 350 g
  • 60 g posiekanej czekolady - u nas dwa zające (tak tak ostały się jeszcze jakieś ;) ) 
Przygotowanie:
  • mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i odstawić
  • masło i cukier ucierać do powstania puszystej masy 
  • dodawać pojedynczo jaja cały czas ucierając do połączenia się składników
  • stopniowo dodawać olej, następnie wanilię - cały czas mieszając
  • do mokrej masy dodać wymieszane suche składniki z kwaśną śmietaną - podzielić na tury delikatnie mieszając tylko do połączenia składników
  • dodać startą cukinię i czekoladę i delikatnie wymieszać
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy sylikonową nie trzeba) i przełożyć ciasto - ja piekłam w dwóch foremkach jedna kwadratowa o wymiarach 30*30 i w małej okrągłej 
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st ok 35-45 min - tak naprawdę do suchego patyczka 
  • jeśli się da ciasto wyjąć i wystudzić 







Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)