sobota, 16 lipca 2016

kotlety mielone z pieczarkami

Na prawdę nie wiem dlaczego czas tak szybko leci. Człowiek organizuje sobie jakoś to wszystko, tak aby każdy członek rodziny był zadowolony. Najtrudniej zaspokoić potrzeby najmniejszych, ale trzeba sobie radzić. 

Jeśli weekend to zawsze jakiś przepyszny obiad. A jak obiad to kotlety mielone :) Tylko dzisiaj zapraszam Was na moją małą wariację - z pieczarkami. Niby nic a taka zmiana. Polecam bardzo !




Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego, np.  z szynki
  • 1 jajo
  • starta mała cebulka
  • 3-4 nieduże pieczarki
  • ulubione przyprawy do mielonego - u nas sól, pieprz, lubczyk i odrobina papryki
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  • pieczarki ścierami na grubych oczkach 
  • mięso mielone przekładamy do miski
  • dodajemy jajo, startą cebulkę i pieczarki
  • wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
  • teraz są dwie szkoły 
    • pierwsza mówi o tym aby bułkę tartą dodać do mięsa i tak formować kotlety 
    • druga aby formować kotlety i obtaczać w bułce tartej 
      • jaką wybierzecie taka będzie dobra - bo Wasza :) 
  • kotlety smażymy na rozgrzanej patelni do złotego koloru z obu stron  




Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie!
    Jakiego oleju najczęściej używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję.
      Ostatnio z Green food olej z rzepaku i lnu o aromacie masła :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)