poniedziałek, 6 stycznia 2014

tarta czekoladowa

Witam w Nowym ROKU :)

u mnie zaczął się od bólu kręgosłupa i rehabilitacji - oby ten nowy rok cały taki nie był ;) Ból występuje nadal ale nauczyłam się z tym żyć, w myśl zasady jak czegoś nie możesz pokonać zaakceptuj to i postaraj się z tym normalnie żyć.

Ponieważ dzisiaj mamy wolne (w większości bo R idzie do pracy) może na popołudniową kawę czy herbatę przygotujecie tartę czekoladową. Jest bardzo słodka, ale jak to powiedziała moja koleżanka "odjazd w ustach" (no powiedziała to trochę inaczej ale nie mogę tego tutaj umieścić ;-))



Przepis pochodzi z książki "Ciasta błyskawiczne"

Składniki:
  • schłodzone kruche ciasto - przepis znajdziecie tutaj
  • 200 g gorzkiej czekolady - ja dałam 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej i dlatego taka słodycz
  • 1/3 szklanki mleka 
  • szklanka śmietany
  • 2 jaja

Przygotowanie:
  • formę na tartę natłuścić i opruszyć mąką - ja mam silikonowe formy więc pomijam ten punkt
  • dno i boki wylepić ciastem , ponakłuwać widelcem 
  • piec w temp 180 st przez 20 min
  • czekoladę rozkruszyć 
  • śmietanę i mleko wlać do rondla - podgrzać i dodać czekoladę 
  • cały czas mieszając, podgrzewać aż czekolada się rozpuści
  • jaja roztrzepać i dodać do masy 
  • dalej podgrzewać ciągle mieszając
  • gdy masa będzie gładka i błyszcząca, posmarować nią ciasto
  • zapiekać w piekarniku w temp 150 st przez 20 min
  • tartę po wystudzeniu można udekorować bitą śmietaną



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie!!! Koniecznie muszę wypróbować! Mam tylko jedno pytanie: czy krem do tarty ma formę musu? Tak to (pysznie) wygląda na zdjęciu... ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia wyszedł taki gęsty mus bardziej, rozpływa się w ustach :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)