baba kawowo orzechowa - bez jaj
Nie wiem jak u Was, ale ja po świętach nie robiłam zakupów - i nagle okazało się, że jajka wyszły ;p
Ale ponieważ do kawy przyda się ciasto trzeba było poszukać przepisu, w którym jaja nie będą potrzebne :)
Na stronie smakołyki alergika znalazłam to co mnie zainteresowało - babę kawową. A że siedziałam cały poniedziałkowy poranek i łupałam orzechy włoskie to u nas powstała baba kawowo - orzechowa.
Składniki:
ps. nie mogłam się powstrzymać i chciałam za szybko wyciągnąć babę ;) więc nie nadawała się do zdjęć hehe ale smakować smakowała :)
Smacznego !
Ale ponieważ do kawy przyda się ciasto trzeba było poszukać przepisu, w którym jaja nie będą potrzebne :)
Na stronie smakołyki alergika znalazłam to co mnie zainteresowało - babę kawową. A że siedziałam cały poniedziałkowy poranek i łupałam orzechy włoskie to u nas powstała baba kawowo - orzechowa.
Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g posiekanych orzechów
- łyżeczkę ekstraktu waniliowego - dałam zapach waniliowy
- 50 ml oleju
- 250 ml wody
- 50 ml likieru kawowego - miałam własnej roboty
- łączymy składniki suche
- dodajemy mokre i dobrze mieszamy
- wylewamy do foremki do 2/3 wysokości
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st (góra - dół) przez ok 35- 45 min - do suchego patyczka
ps. nie mogłam się powstrzymać i chciałam za szybko wyciągnąć babę ;) więc nie nadawała się do zdjęć hehe ale smakować smakowała :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)