żurek/barszcz biały ?

Ze względu na  bardzo napięty grafik w minionym tygodniu, nie miałam czasu na porządne gotowanie i dokumentowanie tego - szybkie piersi z kurczaka z ziemniakami i surówkami i to wsio :)
Wczoraj też miał być szybki obiad, a ze względu na to że robię porządki w szafkach sprawdzając czy wszystko nadaje się nadal do użytku - znalazłam pudełko gdzie miałam zmieszany żurek z barszczem białym "winiar". Przepis mojej Babci :) Gdy byliśmy u Babci R był zachwycony zupą i zapytał co to ( w senie czy barszcz czy żurek) - na co Babcia z uśmiechem "pomieszanie z poplątaniem" :)

Dlatego jak zakupiliśmy opakowanie żurku i barszczu białego - na początku mieszałam w osobnym naczynku Jednak gdy zostało mi nie wiele, wrzuciłam wszystko do jednego opakowania (bo to duże opakowania były) i miejsca mniej zajmuje w szafce, i już nie trzeba dodatkowo gdzieś mieszać.
Dodatkowo znalazłam białą kiełbaskę w lodówce - która miała zostać przeznaczona na śniadanie - nie wyszło ;p

Składniki:
wywar z warzyw i porcji rosołowej
ziemniaki
żurek/barszcz biały ( z torebki - nie wiem czy się kiedyś podejmę kiszenia żuru)
biała kiełbaska
no i można jeszcze jajka - ale ten etap pominęliśmy
przyprawy

Przygotowanie
najłatwiejsze na świecie jeśli chodzi o zupę w proszku ;p
Jednak mimo wszystko podkład przygotowuję normalnie - czytaj przygotowuję normalny wywar (nie wrzucam proszku na wodę), po ugotowaniu wywaru wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą już miękkie - czytamy co jest na opakowaniu zupy :) Mieszamy wsio i gotowe.

Prosto i szybko ale czasami też tak trzeba.






Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty