klops - jeden klops wiele możliwości
Ponieważ znowu mieliśmy ochotę na inną wędlinę niż kupną, postanowiliśmy tym razem na klopsa :) Prosty przepis, a wiele sposobów wykorzystania. Czyli kilka dań w jednym.
Składniki
- pół kg mięsa (użyliśmy łopatki i karkówki) - zmielić
- jedna nieduża cebula
- przyprawy - tym razem dałam przyprawę do mielonego (taką znalazłam w sklepie :) )
- jajko
Przygotowanie
- zmielone mięso łączymy ze wszystkimi składnikami - cebulkę też albo dodajemy do zmielenia lub po prostu ścieramy na tarce.
- po wymieszaniu przekładamy do foremki
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 -190 st, mniej więcej godzinkę.
- sprawdzamy patyczkiem czy mięso nie przywiera do niego - jak ciasto :)
No i teraz szczerze mówiąc to już wszystko zależy od naszej wyobraźni. Ponieważ klops ma wiele zastosowań m.in. :
* na kanapkę
* jako mielone do ziemniaków, kaszy, ryżu - z sosem - u nas był pomidorowy
* do zapiekanek (z warzywami i makaronem)
Każda z nas może mieć swoje wersje - pytałam znajomych to np dodają do mięsa marchewkę, pieczarki, pietruszkę ... no co nam w duszy gra :)
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)