klops - jeden klops wiele możliwości

Ponieważ znowu mieliśmy ochotę na inną wędlinę niż kupną, postanowiliśmy tym razem na klopsa :) Prosty przepis, a wiele sposobów wykorzystania. Czyli kilka dań w jednym.


Składniki 
  • pół kg mięsa (użyliśmy łopatki i karkówki) - zmielić
  • jedna nieduża cebula
  • przyprawy - tym razem dałam przyprawę do mielonego (taką znalazłam w sklepie :) )
  • jajko

Przygotowanie
  • zmielone mięso łączymy ze wszystkimi składnikami - cebulkę też albo dodajemy do zmielenia lub po prostu ścieramy na tarce.
  • po wymieszaniu przekładamy do foremki 
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 -190 st, mniej więcej godzinkę. 
  • sprawdzamy patyczkiem czy mięso nie przywiera do niego - jak ciasto :)

No i teraz szczerze mówiąc to już wszystko zależy od naszej wyobraźni. Ponieważ klops ma wiele zastosowań m.in. :
* na kanapkę
* jako mielone do ziemniaków, kaszy, ryżu - z sosem - u nas był pomidorowy
* do zapiekanek (z warzywami i makaronem)

Każda z nas może mieć swoje wersje - pytałam znajomych to np dodają do mięsa marchewkę, pieczarki, pietruszkę ... no co nam w duszy gra :)




Smacznego !!

Komentarze

Popularne posty