cukinia i jaja przepiórcze

Prosto i smacznie. Chyba każdy z nas tak właśnie lubi zjeść. I taką też zasadę staram się stosować jeśli chodzi o nasze jedzenie. Smacznie i zdrowo równie dobrze brzmi. Tym razem wersja śniadaniowa (chociaż i na lunch będzie znakomita) cukinii i jajek.  A że jaja przepiórcze zagościły na naszym stole to i wersja mini pięknie się eksponowała na talerzu. 



Składniki:
  • 1/3 niewielkiej cebuli
  • 1/3 niewielkiej cukinii zielonej 
  • 1/3 niewielkiej cukinii żółtej
  • 5 jajeczek przepiórczych
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej patelni 
  • cukinię kroimy w plasterki i dzielimy jeszcze na pół - dodajemy do cebuli - podsmażamy do momentu gdy cukinia będzie już bardziej miękka
  • na cukinię wbijamy jajeczka przepiórcze i doprawiamy delikatnie do smaku
  • patelnię przykrywamy przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu aż jajeczka stężeją (do interesującej nas konsystencji) 

Smakuje idealnie na ciepło i zimno więc spokojnie można zabrać ze sobą np. do pracy :) 





Smacznego !


Komentarze

Popularne posty