kruche ciasto owsiane z porzeczkami

Czerwiec już nas przywitał, a jak czerwiec to świeże owoce. Zanim jednak świeże owoce muszę się "pozbyć" swoich zapasów z zamrażalnika. Tym razem w wykorzystaniu porzeczki czerwone. Został mi jeden woreczek i właśnie dzisiaj nadszedł jego czas.

Inspiracja wzięta ze strony I love bake jednak ciasto zmodyfikowałam na własne potrzeby. Żeby było trochę bardziej fit jeśli można powiedzieć o cieście, użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej.




Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115 g roztopionego masła 

  • 400 g porzeczki
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki płatków owsianych do posypania 
  • 1 łyża cukru do posypania


Przygotowanie:
na Thermomix
  • mąkę, płatki owsiane, cukry i proszek do pieczenia wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 2 min/obr 3-4
  • dodajemy roztopione masło i mieszamy ponownie - czas 2 min/ obr 3-4 spoglądając czy nie trzeba ciasta odsunąć kopystką ze ścianek naczynia
tradycyjnie
  • mąkę, płatki owsiane, cukry i proszek mieszamy dokładnie
  • dodajemy roztopione masło i palcami rozrabiamy ciasto
pozostałe czynności już takie same
  • formę o wymiarach 20x20 wykładamy papierem do pieczenia
  • połowę ciasta wykładamy do formy i zapiekamy przez ok 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st
  • po tym czasie wykładamy porzeczki i przykrywamy pozostałym ciastem
  • oprószamy płatkami owsianymi i cukrem 
  • pieczemy ok 35-40 min 






Ciasto wyszło mi bardziej mokre niż się spodziewałam, ale to zapewne wina porzeczek :) następnym razem dłużej podpiekę spód i owoce jednak lekko przyprószę mąką :) 


Smacznego ! 

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)