tarta z botwinką i serem feta

Chwilowy zastój potrzebny każdemu, a tak naprawdę to chwila przed urlopem spędzona była w pracy. A potem, na urlopie człowiek poświęca się tylko rodzinie i tej najważniejszej istocie na ziemi jaką jest Miśka. Gotowanie nie schodzi na dalszy plan, ale już czas, który należy poświęcić zdjęciom a w szczególności publikacji tak. Ale jak to mówią wszystko co dobre musi się kiedyś skończyć i tak właśnie się dzieje. Dobrze, że jeszcze do powrotu do pracy kilka dni zostało, więc i zaległości blogowe zostaną nadrobione. 
Aż boję się pojechać jutro na działkę, ponieważ zostawiliśmy ją losowi i może dobrym duchom na dwa tygodnie ;) plony już trzeba będzie jakieś zebrać więc szykują się już nowe pomysły w głowie. Tym czasem pomysł na szybką tartę z botwiny i sera feta. Fetę możecie zastąpić równie dobrze innymi serami, ale ja właśnie taki miałam w lodówce. Tartę robi się bardzo szybko i w zasadzie najdłużej to schładzamy ciasto :) 


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajo
masa
  • pęczek botwiny
  • 1/3 opakowania fety

  • 1 jajo 
  • małe opakowanie śmietany lub jogurtu 
  • sól i pieprz do smaku - ewentualnie gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
tradycyjnie
  • mąkę przesiać przez sito do dużej miski
  • dodać schłodzone masło i szybko zagnieść
  • dodać jajko i szczyptę soli - zagnieść
Thermomix 

  • do naczynia miksującego włożyć mąkę oraz masło - czas 30 sekund/poz 5
  • dodać jajko i  sól - czas 2 minuty / poz 4-5
następnie już postępujemy tak samo:

  • odstawić do lodówki na ok 30 minut
  • wyciągnąć ciasto i rozwałkować 
  • rozłożyć ciasto w formie do tatry, tak aby lekko wystawało
  • ponakłuwać ciasto widelcem
  • wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok 200 st) i zapiec tab aby się zarumieniło - ok 15 minut
  • botwinę umyć i pokroić w mniejsze kawałki
  • ułożyć na cieście
  • fetę rozkruszyć i poukładać pomiędzy botwiną
  • jajko wymieszać ze śmietaną/jogurtem doprawić do smaku i wylać na tartę
  • piec kolejne (około) 30 min - do stężenia zawartości :)
Smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.






Smacznego !

Komentarze

Popularne posty