tarta z botwinką i serem feta
Chwilowy zastój potrzebny każdemu, a tak naprawdę to chwila przed urlopem spędzona była w pracy. A potem, na urlopie człowiek poświęca się tylko rodzinie i tej najważniejszej istocie na ziemi jaką jest Miśka. Gotowanie nie schodzi na dalszy plan, ale już czas, który należy poświęcić zdjęciom a w szczególności publikacji tak. Ale jak to mówią wszystko co dobre musi się kiedyś skończyć i tak właśnie się dzieje. Dobrze, że jeszcze do powrotu do pracy kilka dni zostało, więc i zaległości blogowe zostaną nadrobione.
Aż boję się pojechać jutro na działkę, ponieważ zostawiliśmy ją losowi i może dobrym duchom na dwa tygodnie ;) plony już trzeba będzie jakieś zebrać więc szykują się już nowe pomysły w głowie. Tym czasem pomysł na szybką tartę z botwiny i sera feta. Fetę możecie zastąpić równie dobrze innymi serami, ale ja właśnie taki miałam w lodówce. Tartę robi się bardzo szybko i w zasadzie najdłużej to schładzamy ciasto :)
- 250 g mąki
- 125 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 1 jajo
masa
- pęczek botwiny
- 1/3 opakowania fety
- 1 jajo
- małe opakowanie śmietany lub jogurtu
- sól i pieprz do smaku - ewentualnie gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
tradycyjnie
- mąkę przesiać przez sito do dużej miski
- dodać schłodzone masło i szybko zagnieść
- dodać jajko i szczyptę soli - zagnieść
- do naczynia miksującego włożyć mąkę oraz masło - czas 30 sekund/poz 5
- dodać jajko i sól - czas 2 minuty / poz 4-5
następnie już postępujemy tak samo:
- odstawić do lodówki na ok 30 minut
- wyciągnąć ciasto i rozwałkować
- rozłożyć ciasto w formie do tatry, tak aby lekko wystawało
- ponakłuwać ciasto widelcem
- wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok 200 st) i zapiec tab aby się zarumieniło - ok 15 minut
- botwinę umyć i pokroić w mniejsze kawałki
- ułożyć na cieście
- fetę rozkruszyć i poukładać pomiędzy botwiną
- jajko wymieszać ze śmietaną/jogurtem doprawić do smaku i wylać na tartę
- piec kolejne (około) 30 min - do stężenia zawartości :)
Smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)