oszukane brownie

Na wstępie zapewniam Was, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola. Gdy zaniosłam ciasto do pracy, nikt nie czuł fasoli tylko banana. Zaskoczenie było duże gdy powiedziałam, że główny składnik to fasola, a banan jest jeden. Do tego jeszcze czekolada i niebo w gębie gwarantowane. 



Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 banan
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanka oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • fasolę odsącz z zalewy na sitku
  • w mikserze rozdrobnij czekoladę - Thermomix czas 15 s/ obr 3-4
  • dodaj fasolę i zblenduj - TM czas 30 s/obr 5
  • dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj - TM czas 2 min/obr 4
  • ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45 min (do suchego patyczka)





Smacznego !

Komentarze

  1. Właśnie tak się zbieram do zrobienia brownie z fasoli, ale zawsze miałam obawy, że będzie właśnie czuć fasolę i ogólnie smak będzie dziwny. Ale chyba wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tam, jakie oszukane! Po prostu brownie dla każdego :D Bardzo lubię fasolowe wypieki, blondie na bazie białej fasoli z wiórkami kokosowymi też jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie z fasolą? Jeszcze nie próbowałem, ale czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brownie z burakiem już jadłam ale z fasolą jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No ja też myślałam, że będzie fasolę czuć. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko! Właśnie wyjęłam z piekarnika jest genialne. Tak, tak też myślałam, że będzie czuć fasolę. Nie czuć!!!☺

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty