zapiekane szparagi z batatami i papryką

Sezon na szparagi się zaczął i można je już znaleźć w całkiem dobrej cenie. Postanowiłam zrobić je trochę w innej wersji, a przede wszystkim zdrowszej. Tym razem bez sosu i innych dodatków. Tylko odrobina oliwy i przyprawy. Idealnie na lekką kolację lub obiad. 




Składniki:
  • ok 10 szparagów
  • 1 batat
  • 1 papryka
  • łyżka oliwy 
  • przyprawy do smaku - zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:
  • batata obrać pokroić w mniejsze kawałki i lekko podgotować
  • szparagi podzielić na mniejsze kawałki 
  • paprykę pokroić w kostkę
  • warzywa polać oliwą i przyprawić do smaku 
  • przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220 st przez ok 15 min 






Smacznego !

Komentarze

Popularne posty