szpinakowa rolada z masą z ricotty

Czasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce.



Składniki:
  • 3 jaja
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 2 opakowanie serka ricotta
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
  • żółtka oddziel od białek - ubij pianę z odrobiną soli  - Thermomix czas 4 min/37 st/ obr 3 wyciągnij z naczynia 
  • szpinak rozmróź, zmiksuj z posiekanym czosnkiem, żółtkami i przyprawami - Thermomix czas 3-4 min / obr 3-4
  • dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka
  • masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st
umyć naczynie miksujące
  • serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3
  • upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia
  • posmaruj masą serową i zwiń w roladę - przykryj folią
  • odstaw do lodówki na min 2 h - najlepiej na całą noc
Gdy już przyjdzie czas podania pokrój w cienkie plastry. 



Smacznego !

Komentarze

  1. Czyta mi Pani w myślach :) Akurat szukałam takiego przepisu dla szpinakożercy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo :-) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty