bułeczki drożdżowe z kruszonką

Co nasze dzieci lubią najbardziej - bułeczki z kruszonką. Chociaż nie wiem czy w wykonaniu Miśki nie jest to kruszonka z bułką ;) bo pierwsza rzecz jaka znika zawsze z takich smakołyków to właśnie kruszonka. Jak wiadomo najlepiej samemu wszystko przygotować, a że weekend za nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam, że pomocnikiem był również Thermomix. Wiecie już co zniknęło jako pierwsze ;-)



Składniki:

kruszonka
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g masła zimnego
  • 50 cukru 
ciasto 
  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży (pokruszonych)
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 330 g mąki 
  • 2 jaja
  • 20 g miękkiego masła

Przygotowanie:

kruszonka
  • wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego - wyrobić czas 10 s/obr 6
  • odłożyć na później
ciasto 
  • do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać - czas 3 min/temp 37 st/obr 1
  • dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 3 min/ poz Interwał
  • ciasto podzielić na równe części w zależności od tego jakie bułeczki chcemy mieć (u nas na 6 bułeczek  w okrągłym naczyniu do zapiekania)
  • posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia
  • następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 15-20 min 

Uwaga - kruszonki wychodzi bardzo dużo - można zostawić na kolejne ciasto lub owoce pod kruszonką





Smacznego !

Komentarze

Popularne posty