czekoladowe ciasto z cukinią
Jak to w pracy mi powiedzieli: "po co ciasto czekoladowe psuć cukinią, przecież w cale jej nie czuć ;-) Odpowiedź innych - jesz warzywa 😜 To ciasto jednak szybko zniknęło z talerza. Faktycznie puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe no ideał. I pięknie rośnie :) Wszystkim niezdecydowanym, którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Nikt się nie zorientuje, że pod tą czarną czekoladową maską kryje się taka tajemnica.
Składniki:
- 400-500 g cukinii
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 60 g kakao
- 2 jaja
- szczypta soli
Przygotowanie:
na Thermomix
- cukinię pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować - czas 30 s/obr 5-6
- dodać pozostałe składniki i wymieszać czas ok 60 s/obr 5-6 (po 30 s sprawdzić czy ciasta nie trzeba ściągnąć ze ścianek naczynia, tak żeby wszystko dobrze się wymieszało)
tradycyjnie
- cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach
- masło zmiksować na puszystą masę
- stale miksując dodawać stopniowo olej
- dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól - zmiksować
- nie przestając miksować dodawać po kolei jaja
- następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z kakao
- na koniec dodać cukinię i wymieszać
następnie postępujemy tak samo
- blachę (wymiary mojej 24*24) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 1 h - do suchego patyczka
ps. można zgrzeszyć bardziej i polać ciasto polewą czekoladową
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)