piątek, 13 października 2017

czekoladowe ciasto z cukinią

Jak to w pracy mi powiedzieli: "po co ciasto czekoladowe psuć cukinią, przecież w cale jej nie czuć ;-) Odpowiedź innych - jesz warzywa 😜 To ciasto jednak szybko zniknęło z talerza. Faktycznie puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe no ideał. I pięknie rośnie :) Wszystkim niezdecydowanym, którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Nikt się nie zorientuje, że pod tą czarną czekoladową maską kryje się taka tajemnica.



Składniki:
  • 400-500 g cukinii
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki 
  • 60 g kakao
  • 2 jaja
  • szczypta soli


Przygotowanie:

na Thermomix
  • cukinię pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować - czas 30 s/obr 5-6
  • dodać pozostałe składniki i wymieszać czas ok 60 s/obr 5-6 (po 30 s sprawdzić czy ciasta nie trzeba ściągnąć ze ścianek naczynia, tak żeby wszystko dobrze się wymieszało)
tradycyjnie
  • cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach
  • masło zmiksować na puszystą masę
  • stale miksując dodawać stopniowo olej
  • dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól - zmiksować
  • nie przestając miksować dodawać po kolei jaja
  • następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z kakao
  • na koniec dodać cukinię i wymieszać 
następnie postępujemy tak samo
  • blachę (wymiary mojej 24*24) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 1 h - do suchego patyczka 





ps. można zgrzeszyć bardziej i polać ciasto polewą czekoladową 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)