niedziela, 29 maja 2016

truskawkowe crumble kukurydziane

Polecam coś na szybkie niedzielne śniadanie. Ostatnie podrygi truskawek zamrożonych z zeszłego roku. Nie wiem jak Wy, ale jakoś żal mi było jeść i dozowałam sobie doznania. A że już można zjeść przepyszne truskawki tegoroczne, to coś trzeba zrobić z tą resztką w zamrażalniku. I tak powstała wersja crumble kukurydziane. Zamiast prawdziwej kruszonki, płatki kukurydziane :)  



Składniki:

  • 1-2 szklanki mrożonych truskawek - mogą być oczywiście świeże
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • w kokitkach układamy truskawki, tak aby nie było widać dna :) czyli tak do ok 1/3 wysokości
  • do miski wsypujemy płatki kukurydziane i je kruszymy
  • dodajemy masło i cukier i wyrabiamy kruszonkę
  • truskawki przykrywamy płatkami 
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy przez ok 15-20 min  






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)